Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Η τροφή των θεών- το μέλι.

Το μέλι αποτελεί τη σπουδαιότερη γλυκαντική ουσία από την προϊστορία μέχρι και σήμερα. Ο Ιπποκράτης, που έζησε 107 χρόνια, το χρησιμοποιούσε ως φάρμακο και το συνιστούσε ως τροφή που χαρίζει υγεία και παρατεταμένα νιάτα.

Το μέλι είναι πλήρης τροφή.
Οι ωφέλειες από την κατανάλωσή του είναι ποικίλες:
Είναι αποτελεσματικό έναντι των μολύνσεων του αναπνευστικού συστήματος, της αναιμίας, και της δηλητηριάσεως από μανιτάρια.
Αυξάνει τη δύναμη της υγιούς καρδιάς και τονώνει την ασθενή καρδιά.
Συμπληρώνει το γάλα στη διατροφή των νηπίων.
Θεραπεύει πληγές και εγκαύματα
Δρα άριστα ενάντια στις ασθένειες του ήπατος, των νεφρών και γενικότερα του ουροποιητικού συστήματος.

Ενδείκνυται για τις ασθένειες των ματιών και του δέρματος, ενώ είναι εξαιρετικό φάρμακο κατά της μέθης.

Καταπολεμά το βήχα, τα γηρατειά και δίνει σεξουαλική δύναμη τόσο στους νέους όσο και στους ηλικιωμένους.

Ακόμη, σε περίπτωση αϋπνίας βοηθάει αν πιούμε ένα φλιτζάνι τσαγιού γάλα με μέλι, ενώ οι κενώσεις του πεπτικού συστήματος ρυθμίζονται αν διαλύσουμε μια μικρή κουταλιά μέλι σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό και το πιούμε πριν από το φαγητό. Αναφέρεται, επίσης, ότι σε πολλά μέρη της Αφρικής που καταναλώνουν άφθονο μέλι, ο καρκίνος είναι σχεδόν άγνωστος.

Είναι κακής ποιότητας το μέλι που «ζαχαρώνει»; 

Το «ζαχάρωμα» (κρυστάλλωση) του μελιού συνδέεται με την σύσταση του μελιού και καμία σχέση δεν έχει με την ποιότητά του. Αν ο λόγος φρουκτόζης προς γλυκόζη, που περιέχει το μέλι, είναι υψηλός, τότε αυτό έχει την τάση να κρυσταλλώνει. Έτσι, ανάλογα με τη σύστασή τους, κάποια «ζαχαρώνουν» σε 1-5 μήνες («λουλουδίσιο», «ευκάλυπτου» κ.λ.π.), κάποια άλλα σε 6-12 μήνες («θυμαρίσιο»), ενώ υπάρχουν και άλλα («ελατίσιο», «πευκόμελο») που δεν κρυσταλλώνουν ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου